Ne dobd ki a műanyag kanalat, dekorálj! 1. Tükör

Biztosan láttál már eldobható műanyag evőeszközökből varázsolt DIY lakberendezési dekorációkat. Ha akkor igazán megtetszett, és kedved lett volna utánozni, de nem találtál semmilyen instrukciót, akkor most kettőt is mutatunk. Itt, az első részben tükör keretet fogunk készíteni ezekből a hulladéknak szánt eszközökből.

Eltört műanyag kanalak? Nem, tükör keret!

A cím csak érzékeltetni szeretné a lényeget, de természetesen nem lesz elég az a pár darab műanyag kanál, amit egy-egy gyorséttermi látogatás után összegyűjtögetnél. Vagy két százas csomagot direkt erre a célra kell vásárolnod, ha belevágsz a tükör keret készítő projektbe.

A kerek tükörhöz a következőket szerezd be:

 • egy 30-40 cm átmérőjű gyűrű alakú fa lemez, belül 10-15 cm-es lyukkal

 • egy kerek tükörlap

 • 200 db eldobható műanyag kanál

 • ragasztópisztoly

 • festék spray

Így készítsd el a tükör keretet

 1. Az első lépés, hogy szabadítsd meg a kanalakat a nyelüktől. Egy éles és erős ollóval tőben vágd le a szárakat.

 2. Szépen rakosgasd egymás mellé a kanalakat domború hátukkal felfelé egy kiterített újságpapírra, és a festék spray-vel fújd be őket vékonyan, de egyenletesen fedő réteget létrehozva. Nem szabad a festéknek megfolynia.

 3. Teljes száradás után (min. 1 nap) forgasd őket a hátukra, és a homorú felüket is színezd a spray-vel. Hagyd őket békén újabb 1 napig.

 4. Ha készen állnak a kanalak, melegítheted a ragasztópisztolyt, és kezdődhet a dekorálás. Fontos, hogy a gyűrű külső szélén kezdd, és 1 hüvelykujjnyi távolságra egymás mellé pakolgasd a kanalakat. A kanál fejek képzeletbeli felezővonala találja el a kör képzeletbeli középpontját :-)

 5. A második és harmadik sor sem ér még össze, de soronként fokozatosan csökkentsd a távolságot a kanalak között. Ha megnézed a fotókat, a legbelső sor már legyezőszerűen kissé egymás takarásában helyezkedik el. A gyűrű belső széle nem látszik tőle.

 6. A tükröt a gyűrű hátsó falára ragaszd.

 7. Már csak egy akasztó hiányzik a gyűrű alap hátuljáról. Egy erős képakasztó pont jó lesz.

Ez a DIY vintage tükör pasztell színekben a legelterjedtebb, de bátran próbálkozhatsz élénk színekkel is. A legjobb az egészben, hogy anyagilag nagyot nem lehet bukni rajta akkor sem, ha netán nem sikerülne elsőre. Eltalált végeredmény esetén viszont nagyon látványos DIY dekor tükörrel büszkélkedhetsz, amit legközelebb még ajándékba is elkészíthetsz valamelyik barátnődnek.