Ne dobd ki a régi hokedlit, mozaikozd

Hogyan ments meg fillérekből, DIY mozaikozással egy régi hokedlit, vagy kis asztalkát? Most megmutatjuk. Mi kell hozzá?

• Egy kopott, de masszív szerkezetű kis szék, amit mindig sajnáltál kidobni, de így használni már ciki :-)
• 1-2 kiló hulladék csempe
• Csemperagasztó
• Csempe fuga
• Spakli, szivacs
• Ceruza
• Kalapács

Először is kell egy egyszerű, de mutatós minta, amit ki fogsz rakni mozaikból. Ilyeneket tucat számra találsz az interneten, például itt, vagy itt. Akkor lesz a leglátványosabb, ha a mozaikhoz használatos csempe darabok kontrasztosak, azaz minél világosabb és minél sötétebb színekből álljon a törmelék.

A mozaik hokedli készítésének egyszerű lépései

1. lépés: a szék előkészítése

Csak a csavarok meghúzása, a ragasztás megerősítése, illetve a szék szerkezetének újra festése után kezdj bele a mozaikozásba. Az ülőlapot is csiszold meg az erős tapadás érdekében. Ezután már jöhet is, amire vártál, a művészkedés.

2. lépés: a minta megrajzolása

Ceruzával rajzold elő a mintát. Minél pontosabb a körvonal, annál szebb lesz a végeredmény. A bonyolult mintákhoz nagyon apró csempe darabok kellenek, hogy szépen kirajzolódjanak. Fél centinél nagyobb fuga közöket ne hagyj. Közvetlenül a körvonalakhoz illeszd a szélső csempe darabokat, és akkor egyértelműek, precízek lesznek a minták.

3. lépés: a mozaik darabok felragasztása

A csempe darabokat kalapáccsal törd össze egy nejlon zsákban. Így nem repülnek szét a darabok. Csak indokolt esetben használj mintás csempét, ha direkt ilyen kell a kompozícióhoz. Máskülönben összezavarja a minta kirajzolódását.

A mintába rakosgatott mozaik darabokat ragasztgasd a helyükre egy-egy pötty csemperagasztóval. A csemperagasztót csak közvetlenül használat előtt keverd ki, mert fél órán belül fel kell használni, mielőtt megköt.

4. Lépés: a fugázás

A csemperagasztó száradása után (1 nap) fugázd ki a mintát. Keverd be a masszát. Annyi víz kell hozzá, hogy tejföl sűrűségű legyen. Egy spakli és egy szivacs kell a fugázáshoz. A spaklival nyomkodd a közökbe a fuga masszát, simítsd el, majd egy vizes szivaccsal töröld kissé homorúra a szék teljes ülőfelületén a fugákat.

5. lépés: utolsó simítások

A fuga 1-2 napos teljes száradása után még egyszer törölgesd át jól vizes szivaccsal, vagy ronggyal az új művészi mozaikos kisszékedet.

Gratulálunk, mi lesz a következő?