Őszi kertek új generációja

Pár évvel ezelőttig egy kertben elöl voltak a dísznövénynek, hátul a haszonnövények. Ez a régi iskola koncepciója, de szerencsére már kezd elmosódni a határ a két kategória között. Végre ma már a magyar kertekben is ültetünk szép levelű, szép termésű haszonnövényeket előre, díszekként.

Sőt, mi több, virágok, dísznövények és haszonnövények ma már egy ágyásban is elképzelhetők. Természetesen érteni kell ahhoz, hogy mit mivel társíthatunk. A gyökerek mérete, a víz- és napfényigény, a nyílási időszakok egyeztetése nélkül kárt okozhatunk a kertünkben.

Egy új generációs kert összeállítása rendkívül izgalmas feladat lehet, és már ezen a héten elkezdhető a megvalósítás, ugyanis a tavasz első, hagymás virágait is például MOST kell elültetnünk!

Tulipánok és örökzöldek

Őket most, október elején kell ültetni ahhoz, hogy jövőre a maguk idejében majd pompázzanak. Kisméretű örökzöldek köré ültessünk egy konkrét szín különböző árnyalataiban tulipánokat. A törpe örökzöldek is terebélyesedni fognak még, ezért hagyjunk erre 2-3 évnyi növekedési átmérőt a tavaszi hagymás virágok helyének meghatározásakor. 2-3 év múlva ugyanis cserélnünk kell a hagymákat, és ekkor változtathatunk a helyükön.

Hagymát hagymával?

A hagymásokra visszatérve: kombinálhatjuk őket minden fajban és változatban.

  • Díszhagymák
  • Vörös- és fokhagyma
  • Hagymás virágok

Mindenféle hagymáról szaporodó növényt társíthatunk egy ágyásban. Miért jó ez? A fokhagymának gyakorlatilag nincs kártevője, mivel minden rovarféle és gyomnövény messzire elkerüli. Ergo védhetjük vele a többi növényt. Tanácsunk tehát: ültessünk fokhagymát és díszhagymaféléket az virágágyak szélére.

Kamilla az előkertben

A kamilla és más virágzó fűszer- és gyógynövények, mint például a levendula kiválóan megfér például a hortenziák, rózsák között is. E magas, nagy szirmú csodák méltóságát csak emelik a kis tünemények, és mint egy virágcsokorban, kísérőként díszítik a talajszintet.

Szelídgesztenye, a nagy visszatérő

Mélyzöld, hosszúkás, nagy levelei miatt a ház elé csodás díszfaként is számíthatunk rá, de a gyerekek kedvéért mindenképp érdemes egyet-kettőt ültetni. A mély lila levelű bodzával ugyanez a helyzet. Díszítenek és csemegét is adnak a családnak.

Folytassuk? A tavaszi kert őszi tervezésére még visszatérünk következő részekben.