Pár év múlva építkezel? Ezt olvasd el

Az Európai Unió 2021. január 1-től 11%-os energiacsökkentést szándékozik elérni. Ez a törekvés közvetlenül érinti a magánépítkezőket is, ugyanis rendeletben írják elő az építendő ház energiafelhasználási értékét, melynek közel nullának kell lennie!

Elrettentő eset, ami már nem fordulhat elő: tegyük fel, a tervezéskor nem hallottál a 2020 utáni szigorú szabályozás jövőbeli bevezetéséről, és megkaptad az építési engedélyt a kissé nagyobb energiaigényű házadra. Az építkezést valamikor 2021. január 1. után fejezted be, és itt az ideje, hogy használatbavételi engedélyt kérj. Az újonnan életbe lépő szigorú szabályozás miatt nem fogod megkapni, csak a sokkal költségesebb átalakítások után. Így már nincs is olyan messze 2020, igaz?

Milyen vastag hőszigetelés kell tehát?

Igen, ez a lényeg. Nem százalékokra, hanem méretekre van szükség a költségszámításhoz. Az ajánlott hőszigetelés vastagsága EPS polisztirol lapokból B30-as téglából épült falra: 20 cm. Ez a két anyag a leghasználatosabb ugyanis még mindig Magyarországon az új építésű ingatlanok esetében.

Lenyúlás, vagy befektetés?

Jogtalannak tűnhet az előírás, hiszen kinek mi köze hozzá, hogy mennyit akarunk fizetni a saját fűtésünkért? Azonban nemcsak hosszú távon, az ingatlan eladásakor jelentkezik bankszámlánkon az ingatlan hőszigeteléssel keletkezett többlet értéke. Ugyanis a család addig is élvezi a komfortos klímát télen-nyáron. A hőszigetelés mellett fűtött 21 fok, nem az a régi 21 fok... Hiszen a falak melegebbek, ezért nincs az a „hideg sugárzás”, ami a külső falak felőli hűtő érzetet adja, és mivel egyenletes a ház hőeloszlása, nincs késztetésünk a hőmérséklet emelésére. Már csak maga ez az egy tényező is energiatakarékosabb fűtést jelent.

Nemcsak a jövő, hanem a jelen érdekében is érdemes szigetelned. Az utólagos hőszigetelés rövid távon is megtérül a család otthoni komfort érzetében.

Hőszigetelő lapok fajtái

  • A ház minden oldalát szigetelheted a leggyakrabban használt polisztirol hab táblákkal. Ezt kemény lépésálló réteggel ellátva a padlásra is fektetheted. A padló alá betonnal borítva építheted be, a külső falakra pedig a nemes vakolat alá szerelheted.
  • A kőzetgyapot és üveggyapot tekercsek alumínium profilok közé helyezhetők, és függőleges gipszkarton falakra valók.
  • Újdonság a grafittal kevert hőszigetelő lap, melynek hőátbocsátási tényezője kedvezőbb, így vékonyabb rétegben is eléri a kívánt hőszigetelő hatást.
  • Bevezetés alatt áll az üveghab táblás szigetelés, amely önmagában helyezhető a ház mindhárom dimenziójára.

Ha pár éven belül építkezést tervezel, akkor már most számolj a jövőbeli szigorú Uniós szabályozással.