Támfal sziklakertet építünk – profi trükkök hobbi kertészeknek

Mit szólnál egy pár négyzetméternyi Mexikóhoz, vagy Szicíliához a saját kertedben? Ha megragadta a fantáziádat, akkor most jegyzetelj... na jó, nem kell. Hiszen mindent leírunk itt Neked egy profi sziklakertről, ami nem egy összedobált kőhalom, hanem egy tudatosan épített, jól átgondolt mikro-ökoszisztéma, ami a kövek természetes előfordulási helyét és módját imitálja a saját kertedben! Szintkülönbség is van a kertedben? Akkor választhatod a támfal sziklakert fajtát, amiről kertépítési útmutatót az alábbiakban kapsz.

A támfal sziklakert tömérdek előnye
A méltán népszerű, látványos támfal emelvényhez a sziklaelemeket szárazon kell egymásra rakni, kötőanyag nélkül. A sziklák közé ültetjük majd a növényeket, s a falat idővel gyökereikkel tartják még jobban össze a növények.

Milyen köveket válassz?
Hazánkban alapvetően mészkő található, így ebből a legpraktikusabb dolgozni. Palás kőzetekből látványosabb sziklakertek épülnek, de nálunk ilyen nincs, így próbáljuk meg kihozni a legtöbbet a mészkőből. A sziklakert akkor lesz szép, egységes, és természetes kinézetű, ha egymáshoz hasonló kövekből építjük meg.

Hogyan kell a köveket elrendezni?
A sziklaköveknek stabilan kell egymáshoz illeszkedniük, hogy ne legyen balesetveszélyes járkálni a tetején. Alulra kerülnek a legnagyobb kövek, feljebb pedig az egyre kisebbek. A támfal tetejére lapos köveket tégy. Homorú ív mentén rakva római körpatio alakítható ki a medrében, mely csodás hangulatot ad a kikapcsolódáshoz.

Az eső a felső szintről lefelé folyik, így a támfal sziklakerti növények öntözését a természet megoldja. Így ha szárazságtűrő növényeket ültetsz be, akkor szinte semmilyen gondozásra nem lesz szükség.

Mely növények jöhetnek szóba?
Semmiképp sem valók sziklakertbe a terebélyes növények. Varjúhájakat, díszfüveket, zsályákat, kecskerágó fajokat ajánlunk első körben, de olvasd hozzá cikkeinket a szárazkertekről (http://designlakas.hu/search/site/sz%C3%A1razkertek ), és válogasd össze a kertépítéshez a számodra legszebbeket. A támfal tetejére törpe, kis növésű örökzöldeket érdemes ültetni, közéjük pedig tömör talajtakarókat, azaz pozsgásokat, kövirózsát. A színekkel és levélformákkal szabadon, bátran lehet játszani, ha nem kötelező... Az üres foltokat hagymás, tavasszal elsőként pompázó növényekkel töltsd ki.

Hogyan gondozzam a sziklakertet?
Ha jól van összerakva a sziklakert, gyakorlatilag sosem kell öntözni. A fennmaradó lyukakat fenyőkéreg mulccsal lehet kitömni, így a gyomok sem fognak tudni elszaporodni. A sziklakert igényli a legkevesebb gondozást.

Jó munkát, kellemes gyönyörködést!