Tavasz a kertben: 6 egyszerű lépéssel a csúcsformához

Visszavonhatatlanul itt a jó idő, ilyenkor az első napsugarak a legtöbb embernek meghozzák a kedvét a kerti munkához. Nézzük mely lépések segítségével hozhatod csúcsformába kerted, hogy aztán egész szezonban a legszebb oldalát mutassa.

  1. Kerti szerszámok átvizsgálása, rendbetétele: sokan ezt már az első fagyok beálltával elvégzik, de előfordul, hogy nem maradt rá tavaly kellő idő/energia. Sebaj, még most sem késő megéleztetni fűnyírót, a szerszámokat vagy bármihez alkatrészt, kiegészítőt vásárolni.  Ha már úgyis kertészeti árudába mész, vegyél elegendő munkáskesztyűt és szúnyogriasztó gyertyát, és darázscsapdát is.
  2. Ágyások tisztítása: attól függően, mennyi és milyen nagyságú ágyásaitok vannak, akár több napot is igénybe vehet. Ne akarj egyszerre végezni az összessel, mert derekad fogja bánni a sok hajolást, görnyedést. A sok száraz leveled gyűjtsd komposztba, vagy erre a kerti hulladék számára készült szemeteszsákokba. Ne feledd, a kerti hulladék tüzelését büntetik!
  3. Ágyások feltöltése mulccsal: a mulcs nagyon hasznos, mert segíti megtartani a nedvességet és távol tartani a gyomokat, másrészt pedig egy szép, egységes összképet ad. Ha nagy területet borítasz be mulccsal érdemes összefogni szomszédokkal és ömlesztetten házhoz hozatni, így sokkal olcsóbban jössz ki, mint a zsákos megoldással.
  4. Trágyázás: ahhoz, hogy a legjobb formájukat hozzák, növényeidnek is szüksége van a tápanyagok utánpótlására. Kérdezd meg a kertészetben a pontos adagolást és a szükséges gyakoriságot.
  5. Metszés: ha nem vagy benne biztos, melyik növényből és mennyit, hogyan kell visszametszeni, bízd egy szakemberre ezt a munkaszakaszt, vagy tájékozódj alaposan, mielőtt belekezdenél. Ha nem megfelelően végzed el, lehet, hogy adott bokor nem hoz többé termést, vagy nem abba az irányba kezd terebélyesedni, amerre szeretnéd.
  6. Harc a gyomok ellen: ha nem akarod bevetni a kertészeti boltokban kapható közismert gyomirtó szereket, használhatsz ecetet is, amely természetes úton öli ki a gyomokat. Nagyjából három napot kell várnod, míg kifejti hatását, olyan helyeken alkalmazd, ahol nincs a közelében virág vagy dísznövény, pl. járdák mentén.