Tél a kertben – már decemberben készülj a tavaszra

Mihez is kezdhetünk a kertben télvíz idején? A legtöbben úgy gondolunk a kertre, amellyel most semmi teendőnk nincsen. Ez is egy opció, nem kötelező megtenni a következő előkészületi lépéseket. Azonban aki gondos és előrelátó kertművelő, megfontolja, és idejekorán hozzálát kertje tavaszra való felkészítéséhez. Lássuk, mi mindent tehetsz decemberben a kertben.

Ha felenged a föld

Cikkünk írásának napjaiban recsegnek a mínuszok, de már készülhetsz a plusz 5 fokra. Amikor felenged a föld fagya, ásás következik a kertben. Egészen konkrétan, a földbe forgathatod az avart. A leghelytelenebb dolog ezt elégetni, a legpazarlóbb pedig központi komposztálóba szállítani. Ha a saját komposztodban nem fér el, ásd bele azonnal a földbe. Helyben szétporlad, és tavaszra humusz lesz belőle. Idő és energiatakarékos lépés, hogy nem szállítgatod a komposztálóig, majd vissza. Beásás előtt egy kis komplex műtrágyával kiegészítve egy évre elvégezheted a trágyázást. Ha agyagos a talaj, akkor ne áss decemberben.

Most vágd ki

Ha eljött az ideje egy-egy fától megszabadítani a kertet, a december a legalkalmasabb hónap erre a műveletre. A kopasz fákkal sokkal könnyebb bánni, mint mikor a lombbal is küzdeni kell. A fákat először az ágaiktól szabadítsd meg, majd a törzs köré ásott árokban való mozgatással döntsd ki a helyéből. A gödröt temesd be, és ültess a helyére egy másik fajt. A díszfák, cserjék metszése is decemberben a legalkalmasabb. Így megóvhatod őket a későbbi jeges széltől.

Tervezz tavaszra

A növényküldő katalógusok már felkészültek a tavaszra. Böngészd át őket egy csésze forró tea társaságában, és jelölgesd be, amit tavasszal ültetni szeretnél. Majd válogasd ki a legjobb összeállítást, de még idén dönts, amíg a teljes készlet rendelkezésre áll a vásárláshoz.

Ha sikerül kihasználnod az enyhébb decemberi napokat, és találsz időt éppen akkor a kert számára, nagy előnyt adhatsz növényeidnek a január-februári nagy fagyok előtt. Kellő körültekintéssel pedig már most megelőlegezheted kerted számára a tavaszi virulást. Egyébként pedig számodra is jót tesz, ha arra koncentrálhatsz, hogy három hónap múlva el fog jönni a kellemes idő.