Télikertet ötletek

A zöldellő, virágzó növények látványa, illata miatt szeretjük legjobban meleg évszakainkat. Eltűnésük a szemünk elől, őszi elhervadásuk a jókedvünket is hervasztja. Azonban mégis tehetünk valamit azért, hogy ősszel-télen is velünk maradjanak – alakítsuk ki télikertünket! Ebben a következő ötletekkel segítünk.

 

A télikert hozzávalói

 

A helyiség

 

Szükségünk van egy nagy, nyitható üveg felületekkel rendelkező helyiségre. A helyiségben fűtésre  és árnyékolókra. A téli kert padlóját vízálló burkolattal lássuk el, és természetes megjelenésű, anyagú bútorokkal rendezzük be. Világításként használjunk lágy fényeket az esti télikerti pihenésekhez, hangulatos irányfényekkel a legszebb növényeinket külön is megvilágíthatjuk. Legpraktikusabb, ha téli kertünk közvetlenül a kertre, vagy a teraszra nyílik.

 

Egy kis fantáziával és praktikummal nappaliként is szolgálhat télikertünk, de egy olvasó, vagy beszélgetősarkot biztosan ki tudunk alakítani benne. Ha télen is valódi lazításra vágyunk a zöldben, akkor profi tervezéssel és kivitelezéssel otthonunk wellness szegleteként is használhatjuk.

 

A télikertet a háztól külön is felépíthetjük, ekkor egy teljesen körbeüvegezett építmény lesz a télikertünk, de magát a teraszt is átalakíthatjuk akár motorosan nyitható-zárható üvegfalakkal rendelkező helyiséggé.

 

A növények

 

A télikertbe legegyszerűbben dézsás mediterrán növényeinket szállásolhatjuk el. A jázmin, a citrusfa félék, a pálmák, az aloe vera, a murvafürt szemmel látható fejlődéssel és persze sok-sok oxigénnel hálálja meg a téli gondoskodást, hiszen a téli nyugalmi időszak alatt megfelelő fénymennyiséget, táplálást és hőmérsékletet tudunk számukra biztosítani. A mediterrán növények 12-15 Celsius fokot igényelnek, ami az emberi szervezet számára meglehetősen hűvös a pihenéshez, ezért ha melegebb télikertet szeretnénk, akkor trópusi növényekkel töltsük meg azt. Ilyenek például az abesszín banán, ananász, cserimoja – vagy krémalma, cukornád, papaya, tölcsérvirág, törpe banán, orchideák, broméliák.

 

Ezen írásunkhoz tartozó télikert fotógalériánk sok ötletet nyújt arra, hogyan alakítsa ki különböző módszerekkel, tervekkel saját télikertjét, hogy abban télen is örömét lelje az egész család – és persze a növények is...