Tervezz balkonkertet 1. Gondolkodj teraszban

Bármilyen kicsi lehet az erkélyed, nevelhetsz ott növényeket. Még a kilépőd korlátjára is tervezhetsz idén tavasszal minikertet. Utóbbi esetben egyszerű a dolgod, hiszen egyféle virágban kell gondolkodnod, ami például petúnia, muskátli, vagy akár balkon epred is lehet, ha sok napfény éri a kilépőd.

Terasz funkcióban gondolkodj

Ha erkélyed, vagy balkonod van, akkor az már egy kisebb terasszal is felér, így tervezni kell az élő növényekkel való berendezését. Itt álljunk meg egy kicsit! Ha a növények gondozása miatt viszonylag sok időt fogsz itt tölteni, akkor bizonyára élvezni is akarod a közelségüket, és nemcsak futólag öntözni és metszegetni szeretnéd. Gondolnod kell tehát egy kiülő alkalmatosságra is. Itt kávézni, telefonálni, netezni, szomszédolni is kellemes lesz nyáron. Tehát a növények és a kétszemélyes teázó sarok méreteit a balkonhoz kell igazítani.

Szerencsére manapság nagy a választék erkély bútorok tekintetében. Így kis méretű, mégis kényelmes, praktikusan tárolható balkon szettek garmadájában válogathatsz. Fontos, hogy időjárás álló, inkább szintetikus anyagú kiülő bútor szettet válassz. A műanyag miatt majd kárpótolnak a saját gondozású balkonnövényeid.

Mielőtt balkonnövényeket vásárolsz

A fajták puszta felsorolása előtt tisztázzunk néhány szempontot, amivel valóban élvezhető balkont varázsolhatsz magadnak.

1. A balkon mérete

Sokszor a kevesebb több. Fontos, hogy ne bosszúság forrása legyen az erkélyed. Kényelmesen hozzá kell férned a növények mindegyikéhez, amikor gondozni kell őket. Ne zsúfold túl virágládákkal a balkont, hiszen takarítani kell majd közöttük, metszeni őket. A balkon bútort is kényelmesen kellene tudnod használni.

2. A napfény mennyisége

A növények fajtáját az erkélyedet érő napfény mennyisége is limitálja. Mivel öntözni mesterségesen fogod, ez az egyetlen és legfontosabb szempont a fajták megválasztásánál.

3. Szomszédok

A szomszédokat se haragítsd magadra a méhek miatt. Ezért olyan virágokat tarts az erkélyeden, amik nem vonzzák túlságosan a kis csipkedő bosszantókat.

E három tényező sorrendje is követendő. A következő részben részletesen leírjuk a balkon berendezésének menetét. Tarts velünk, hiszen még éppen időben vagyunk. Most van itt az ideje az eddigi legjobb balkonod megtervezésének!