Vidám homokozók felturbózva: 10 + szuper DIY ötlet

Ahhoz hogy a gyerekek imádnak homokozni, kétség sem férhet: minden kertes ház kötelező kelléke a homokozó, otthon és a nagyszülőknél is. Akár van már meglévő homokozótok, akár most szeretnél készíteni egyet, nézd át inspirációinkat, amelyekből biztosan megtalálod a hozzátok leginkább illőt! Nézzük át, milyen plusz ötletek segítenek abban, hogyan is válhat egy átlagos homokozóból egy szuper kis játszóhely.

Szuper ötlet#1: Kombináld a vizes játéklehetőségekkel/ sóderrel!

A tengerentúlon már nagyon elterjedt, hogy ahol homokozó van, ott van egy kis vizezésre is lehetőség. Egymás mellett kéznél van mindkét anyag, így a kettőből már jóval több játéklehetőség jut eszükbe a gyerekeknek. Készíthetsz mellé egy cső labrintust is, amibe víz és homok is tölthető, így játékos formában sok mindent tanulhatnak. Azért is praktikus, mert így a gyerekek szívesen letisztítják játék végeztével a „koszos” kellékeket. Másik változata, ha kavicsos részt is kialakítotok, ahol főzőcskézni lehet, vagy munkagépek számára lesz szuper terep.

Szuper ötlet #2: Árnyékolj!

Ha egyszer igazán belemerülnek, a gyerekek órákon át képesek önfeledten játszani a homokozóban. A kert tájolásától függően jó szolgálatot tehet az árnyékolás megoldása, ami történhet a homokozó tetejére erősített erős, akár vízhatlan vászonnal, napfényvitorlával vagy sima napernyővel is. Építhettek olyan homokozót is, amelynek fix, fedett teteje van. Szuper ötlet, ha készül egy pontosan a homokozó fölé állítható sátor, így szükség esetén, amikor már nincs olyan tűző nap, eltehető, illetve külön is használható.

Szuper ötlet #3: Fedd le vagy akár „tüntesd el”!

A cicák sajnos előszeretettel piszkítanak a homokba, ezért ha te is olyan változatot keresel, amely ezt kiküszöböli, képeink között találni fogsz erre is megoldást. Építs leereszthető ponyvásat, kisházikó alá betolhatót, vagy terasz fapadlózatába integrált változatot! Ha ezt a kérdéskört a legegyszerűbb módon oldanád meg, megteszi egy takaróponyva is, vagy egy szélén gumírozott szúnyogháló, amibe a cicák nem szeretnek belemenni, mert beleakad a lábuk.

Szuper ötlet #4: Hasznosíts újra!

Használt nagyméretű abroncs, csónak, piknik asztal, vagy kidobásra ítélt mosogató mind-mind alkalmassá tehető egy pici kis átalakítással, festéssel, ami így aztán garantáltan a gyerekek kedvence lesz. Nézzetek alaposan körül, vonjátok be a gyerekeket, az ő fantáziájuk segíteni fog olyasmit találni, amiből megépíthető. Ha más nem, pár térkő, geotextília maradt az építkezés/kert kialakítás során, már csak egy megfelelő kis zugra van szükség.