Zöld energia az otthonodban?

Mielőtt az ingyen villanyáramtól, vagy az ingyen meleg víztől teljesen begőzölnénk, gondoljuk végig otthonunk energiahatékonyságát a felhasználás szempontjából.

Energiahatékony otthon

A zöld energiát is el lehet pazarolni. A körforgás rendszerének egésze a fontos. Íme néhány rossz példa a megújuló energia felhasználás elégtelen rendszerére:

  • ha hőszivattyúval fűtenek egy huzatos lakást
  • ha a napelem által termelt áramot rossz energiahatékonyságú háztartási berendezések „zablálják”
  • ha a hőszigetelő rendszerrel védett falak mellett régi, huzatos nyílászárók maradnak

Ha tehát az energia felhasználás már gazdaságos, akkor jöhetnek csak a megújuló energiaforrások otthonunk korszerűsítése tekintetében.

Nem kell aggódni, jut mindenkinek

Hazánk jelenlegi zöld energia felhasználása mindössze 7%. Az Uniós rendelet szerint 2020-ra országunk energiafogyasztásának 13%-át kell megújuló forrásból biztosítani. Napenergiában például igen kedvező a helyzetünk, hiszen 20%-kal is több lehet egy napsütéses évben, mint például Németországban. Ez számunkra annyit jelent, hogy egy háztartás teljes éves energiaszükségletét biztosítani lehetne napelemekkel.

Sokkal több szélenergiát is használhatnánk, hiszen országunk területének egynegyedén a szélerőművek már gazdaságosan működtethetők.

A geotermikus energiából pedig világszinten is jól állunk, hiszen alattunk van Európa egyik legnagyobb termálvíz készlete. A termálvizet egyelőre jelentősen csak a száguldó ütemben fejlődő szálloda és wellness iparág használja sikerrel. Az energiatermelés szempontjából a termálvíz hőenergiájának kiaknázása még gyerekcipőben jár hazánkban.

Napkollektorok társasházak tetején

Nemcsak családi házak meleg vizének biztosítására használható a napkollektor. Hazánkban van már néhány példa sokemeletes társasházak tetejére telepített napkollektoros rendszerre. Az ilyen nagy léptékű beruházásokra a lakóközösség pályázatot is nyerhet, és élvezheti a csökkentett rezsiköltséget.

Hőszivattyú és napelem

A hőszivattyú a föld hőenergiáját gyűjti össze, amivel a gázfűtést válthatjuk ki. A hőszivattyú működtetéséhez azonban rengeteg elektromos áram szükséges, ami az áramszolgáltató felé a kiváltott gázszámlánál jóval több is lehet. Ezért ésszerű napelemmel párosítani a hőszivattyús fűtést.