4 ötlet – Kanapé felújítás olcsón, gyorsan, egyszerűen

4 ötlet – Kanapé felújítás olcsón, gyorsan, egyszerűen

A kanapé felújítás az egyik legegyszerűbb lehetőség, mikor nappalink kinézetén szeretnénk változtatni. Erre adunk most pár ötletet.

A kanapé a családi fészek lelke. A kanapén folynak a nagy beszélgetések, esténként ide huppanunk le egy kis pihenésre, tévézésre. Hétvégente a kanapén olvasgatunk, itt ültetjük le a vendégeket.

A jó kanapét megtalálni, nem egy egyszerű feladat. Több boltot bejárunk, méregetünk, mérlegelünk. Ha megvan a kiválasztott kanapé, akkor is még rengeteg feladat vár ránk, hiszen a kanapéra sokszor várni kell, nincs raktáron, amikor meg megérkezik, gondoskodni kell a hazaszállításról, ami szintén idő és pénz. De ez még mind nem elég. Amikor ott van, valahogy be kell varázsolni a lakásba a szűk ajtón vagy esetleg az ablakon keresztül.

Egyszer ezen a kanapé rémálmon már átestél, nem feltétlenül szükséges újra belevágnod. Ha a kanapéd már úgy érzed, hogy elhasználódott, felmerülhet benned a gondolat, hogy hamarosan meg kell válnod tőle. Vajon miért válunk meg nehezen a régi kanapétól? Ennek több oka is van.

  1. Érzelmek kötnek a régi kanapéhoz. A család emlékeit őrzi, hiszen itt zajlanak a legfontosabb események.
  2. Biztonságot ad neked a megszokás miatt.
  3. Tudod róla, hogy kényelmes.
  4. Elfértek rajta mindannyian.

És miért tölt el aggodalommal, ha a lecseréléséről van szó? Egyrészt az a kanapé, amit megvettél régen valamennyiért, most egy ugyanolyan színvonalú kanapéért a többszörösét kell kifizetned. Másrészről pedig aggódsz, hogy megválva a régi kanapétól, lehet hogy helyére egy olyat sikerül választani, ami nem olyan kényelmes, nem olyan jó ülni rajta, feküdni rajta, nem fértek el annyian, mint a megszokott régi kanapén.

Mielőtt azonban elkezded fontolgatni, hogy lecseréled a régi jól bevált kanapédat pusztán néhány folt vagy picit megkopott felület miatt, próbálj ki néhány trükköt, amivel meghosszabbítható a család öreg barátjának élete és te is elégedett leszel.

Ha új a kanapé nagyon vigyázunk rá, szabályok vannak, amiket betartunk: ne egyél a kanapén, ne igyál a kanapén, ne ugrálj a kanapén, koszos lábadat ne tedd fel a kanapéra, a kutya nem mehet fel a kanapéra.

Ez az időszak azonban hamar elmúlik és a kanapén feltűnik az első…aztán a második, majd a sokadik folt is.

Kanapé felújítás olcsón

Tisztítsd ki a foltokat! – Kanapé felújítás egyszerűen

A kanapé foltok kezelésénél is alapszabály, hogy a foltokat ne dörzsöljük erősen, mert mechanikai sérüléseket okozunk a szöveten, aminek következtében visszafordíthatatlan károsodást okozunk. A kanapé foltjait mindig kívülről befelé körkörös mozdulatokkal kezeljük. Mindig végezzünk egy nem annyira látható helyet egy kis próbatisztítás, hogy lássuk, hogyan reagál az anyag az általunk kiszemelt tisztítószerre.

A kanapéd foltjaival csodákra képes a glicerin, melyet háztartási boltokban vagy gyógyszertárban tudsz megvásárolni. A glicerinnel eltávolíthatod a csokifoltokat, a kávé vagy kakaó foltokat.

Ha fehér a huzatod, akkor se alkalmazz semmiképp hipót a foltok kiszedésére, mert a fehér anyagon is csúnya foltot hagyhat és rendkívüli módon károsítja a textiliát.

A gyümölcslét megpróbálhatod kiszedni kevés citromlével. A filctollat, golyóstoll foltokat terpentinnel tudod fellazítani.

A foltkezelések után mindenképpen érdemes egy teljes kárpittisztítás végezni valamilyen kárpittisztítóval.

Tegyél rá párnákat! – Kanapé felújítás olcsón

A régi kanapét vidámabbá és újszerűbbé teheted néhány vidám díszpárnával is. Javaslom, hogy hármas elrendezésben rakd a díszpárnákat, mert úgy mutatnak a legjobban.

Kanapé felújítás

Rakj rá ágytakarót! – Kanapé felújítás olcsón

Nagyon dizájnos és divatos a kanapéra az asztali futóhoz hasonlóan kis textil csíkokat helyezni, amellyel nem az egész ágyat feded le, hanem annak csak egy részét.

Húzz rá új huzatot! – Kanapé felújítás gyorsan

A kanapé leglényegesebb része maga a huzat. Ez van kitéve a legnagyobb használatnak és a kanapé értékében is ez képviseli a legnagyobb részt.

A 10 évvel ezelőtti kárpitanyagokhoz képest a mai anyagok már teljesen más tulajdonságokkal bírnak. Vannak köztük például folttaszító anyagok. A legtöbbet tesztelik és az alapján kategorizálják, hogy mekkora terhelést bírnak majd elviselni használat közben.

Ha egy ilyen új ruhába bújtatod a kanapédat, biztos lehetsz benne, hogy még jó pár évig nem kell új kanapé után nézned, de mégis akár az egész nappali arculata megváltozhat.