Milyenre fessem ki a lakást?

A beltéri festés talán még nagyobb dilemma, mint a kültéri vakolat színének kiválasztása. Hiszen kívül nincs annyi felület és variáció, mint a beltérben. Bent ugyanis sok a helyiség, több a lehetőség, így nagyobb a dilemma is. A különböző helyiségeket egy színre, több színűre, vagy egy szín több árnyalatára fessük ki? Sok tanakodás előzi meg a jó döntést. Ebben szeretnénk mi is most segíteni…

Lakásbelső egyetlen színnel

Mi legyen az az egyetlen szín? Adná magát, hogy a fehér, vagy a tört fehér, mint régen. Mert ezzel nem lehetett hibázni. Ugyanakkor, ha az áruházakban, festéküzletekben járunk, óhatatlanul is vágyakozni kezdünk a színekre a csodás színminták, bemutató felületek láttán. Ez természetes, és miért is ne használnánk ki, hogy ma már körülbelül több tízezer szín közül választhatunk, ha összeadjuk a különböző festék gyártók kínálatát.

Ha még ezek után is kitartunk abban, hogy egyetlen színt akarunk csupán, akkor is nagyon át kell gondolnunk a döntést. Túl karakteres, erős színnel nagyobb az esélye a mellényúlásnak, így inkább valamilyen világos pasztellben gondolkodjunk. A meglévő, vagy leendő bútorzatunk színe is erősen behatárolja a lehetőségeket. Lényeges, hogy illeszkedjenek egymáshoz, a színharmónia és a tervezettség kombinációjaként kialakuló elégedettség érzetéért.

Egy szín több árnyalatban

Kiváló középút a variációk kiaknázása és a visszafogottság között félúton, ha a „tuti színünk” festék színkártyájáról választunk világosabb és sötétebb árnyalatokat a különböző helyiségeink számára. Így otthonunk karaktere kellemes változatossággal vonul végig tökéletesen az egész lakáson. Ötletünk: egy helyiségen belül is váltogathatjuk ezeket árnyalatokat különböző falsíkok esetében.

A választott színcsalád nagyobb eltérései

Vegyünk egy központi festék színt, példánkban ez legyen az égszínkék. Rendezzük köré a helyiségek színeit, de ne csak kékeket, hanem keressük meg a kék távolabbi rokonait: türkiz, zöld, világoskék, szürkéskék, lila, bíbor… A karakter még mindig ugyanaz marad az egész lakásban, és ízlésesen voltunk bátrak. Tervezzünk tudatosan, és értsünk egyet, ez a legfontosabb.

Elütő színek

Hogy ne tűnjön a lakásunk túl pepitának, nagyon gondosan kell terveznünk, ha egymástól teljesen független színeket választunk a különböző helyiségeink számára. Egyenként kell megterveznünk a lakás tereinek karakterét, nemcsak a festés, hanem a berendezés során is. Ha megadjuk a módját a tervezés során, bámulatosan merész hatást érhetünk el, ami az évek során tudat alatt is inspiráló változatosságot biztosít agyunk számára akkor is, ha már megszoktuk.

Tervezzünk tudatosan, majd fessünk ügyesen és okosan… Sok sikert hozzá!