Hogyan újítsuk fel a fürdőszobát gazdaságosan? 2.

Néhány mindenképp felújítást igénylő fürdőszobai eset:

  • Vízszivárgás: egy csöpögő csap javítása, cseréje sem tűr halasztást, annál inkább nagy károkat okozhat egy törött, repedt a mosdó, vagy kád, ha a csempe mögé szivárog a víz. Az okozott kár mértéke az eltelt idővel arányosan növekszik. Nem érdemes egy napot sem várnunk, ha már észleltük a hibát.
  • Hiányos burkolatok: a leeső csempék, töredezett padlólapok is okai lehetnek a vízszivárgásnak. Pótolnunk, cserélnünk kell őket a megfelelő vízszigetelés érdekében, hogy később ne a teljes falazatot kelljen felújítanunk. Az elöregedett, sérült padlólapok helyett használhatunk dekoratív PVC padlót, ez jóval olcsóbb, de ne spóroljunk a szigetelésen és az aljzat kiegyenlítésen.
  • Konnektorok: Nemcsak a funkciójukat nem látják el megfelelően, még életveszélyesek is a kontakthibás, falból kilazult áramforrások. Vizsgáljuk át őket, és a nem biztonságosan működőeket cseréljük – cseréltessük ki. Ha rossz a villanybojler, vezetheti az áramot a víz, és a csap, a zuhany ráz. Haladéktalanul cseréljük, mert ez a gyors döntés életmentő lehet.
  • Szellőzés: a penészedés nemcsak a régi, az új fürdőszobákat sem kíméli. A penész az esztétikára is és az egészségünkre is káros. Ha felütötte a fejét fürdőszobánkban, akkor magát a kiváltó okot is meg kell szüntetni, nem elég a penészes felületet kezelni, különben a penész újra jelentkezni fog.

 

 

Ha a fürdőszobánkat technikailag rendbe tettük, ne hagyjuk ki a dekorálását sem. A dekoráció helyét vizesedés szempontjából jól gondoljuk át.

  • Fal: A víz, és gőz gyakori jelenlétét tartsuk szem előtt, de bátran tehetünk a falra dekor képet, tapétát, sőt textíliát is használhatunk. A kád, zuhany melletti falat jobb szabadon hagyni, vagy minimálisan dekorálni.
  • Ablak: Ha van ablak a fürdőszobán, akármilyen kis méretű legyen is, akkor érdemes dekorálnunk függönnyel, műanyag-, textil-, vagy bambuszrolóval.
  • Kád: Szakember segítségével felújíttathatjuk régi, de ép kádunkat, vagy vásárolhatunk egy lábakon álló darabot, és szintén felújíttathatjuk. Nagyon mutatós, és tartós darabbá változtathatjuk, érdemes megkeresnünk az „igazit”.