Gerendaházba vágjuk a fejszénket! 2.

Az építési telek már készen áll a gerendaház fogadására...

Lássuk a folyamatot

  1. Elkezdődhet az anyagbeszerzés. A gerendaházak általában fenyőből, méghozzá a hazai luctól kezdve a Kárpátokban nevelkedett borovi, vörös-, erdei, cirbolyafenyőig. A jó gerendaház legmegfelelőbb alapanyaga a lassan, hideg éghajlaton növekedő, sűrű szerkezetű, magas gyantatartalmú fenyő. A fát szárítás után gyalulják, ragasztják, méretre szabják, majd marással formázzák ki az illesztéseket. Felrakási sorrendben beszámozzák a gerendaelemeket, majd az Ön telkén egy betonlapra helyezik a deformitás és nedvesedés elkerülése érdekében.

  2. A szerkezetépítés gyorsan zajlik, ezért nagyon biztató látni a szapora folyamatot. Ha összehangolt a csapat, akkor bonyolultságtól függően akár pár nap alatt már áll is a szerkezetkész épület, és következhet a tető megácsolása, majd szigetelése, végül fedése. A tetővel párhuzamosan, vagy közvetlenül utána a külső nyílászárók kerülnek a helyükre. Ettől kezdve az épület már vihar-, szél-, és csapadékbiztos, hiszen a fát már modern kezelő anyagokkal átitatva, lekenve hozták ide a kivitelezők.

  3. A szerkezeten belüli szakipari, épületgépészeti munkák következnek, ezzel párhuzamosan pedig a házépítők szigetelik a félkész otthont. Az épületben fóliázás, gipszkartonozás, padlóburkolás, lambériázás, belső nyílászáró beszerelés, lépcső építés folyik.

  4. Ha a kulcsrakész ház áll, igényünk szerint tölthetjük meg élettel. Kedvünk szerint összeválogatott bútorokkal, háztartási gépekkel, azután pedig saját magunkkal, családunkkal. A megnyugtató fenyőillat, az élő fa közelsége, az erdei vadászház hangulata – a tulajdonosok elbeszélése szerint – felülmúlja legmerészebb álmaikat is, és az első pillanattól otthonuknak érzik vadonatúj gerendaházukat.

Szakemberek a témában