Praktikus lépcső kialakítások csigalépcső

A lépcső kialakítására manapság már csak a fantáziánk szab határt. De lássuk csak, milyen lehetőségeink is vannak?

A lépcső az emeletre feljutáson kívül – természetesen – gondolatainkban semmi többre nem való, de hogy a továbbiakban ne így legyen, bemutatjuk a lépcső kialakításának kreatív és esztétikus ötleteit.

Vizuális élmény és designelem

Egy gyönyörűen kialakított csigalépcső csodákat tud művelni a térrel. Ez természetesen csak egy kiragadott példa volt a sokból, ugyanis bármilyen stílusú, formájú, színű és mintájú lépcső lehet önmagában designos kiegészítője házunknak vagy lakásunknak. Ne spóroljunk a felhasznált anyagokkal, a végeredményben látni fogjuk, hogy meghálálja a beléfektetett munkát és pénzt.

A lépcső, mint tárolóhely

A lépcső ezerféleképpen szolgálhat tárolóhelyként. Cikkünk következő részében leírjuk, hogyan alakíthatunk ki lépcsőnkből, vagy az alatt dolgozósarkot, leválasztható helységet, rendszerezőt, vagy akár borfalat is.

Stíluserősítő eszköz – Lépcsőnket a ház stílusához célszerű alakítanunk mind forma, mind anyag, korlátkialakítás, burkolat, és világítás szempontjából. Ahogy egy modern stílus esetében a légiesség, a letisztultság a fő irányelv, akár absztrakt forma kialakítása, üveg és fém alkotóelemek felhasználásával, addig egy mediterrán stílus esetében a terméskő, fa, és kovácsoltvas használata az etalon.

Kreatív korlátok

A fantáziadús korlátok színt vihetnek egy átlagos lépcsőbe is! Rengeteg lehetőségünk van akár az egyedi terveket is megvalósítani. A formákkal, színekkel, anyagokkal való játék érdekes és különleges végeredményekhez vezethet.

Műtárgykiállítás – Még ha nem is vagyunk műgyűjtők, de van egy nagyobb méretű tárgyunk, ami kedves a szívünknek, akkor a lépcsőnél van az egyik legjobb helye, főleg, ha nem kerül mellé semmi. Így a tárgy amellett hogy kiemelkedik a térből, rengeteg alkalommal láttatja magát, hiszen a lépcsőt gyakran használjuk. Ha a szeretett tárgyunk pici, akkor sem kell a lépcsőnél való kiállításáról lemondanunk. Egy modern lépcső esetében akár az egyik lépcsőfokot alapul véve készíthetünk állványt a tárgynak, amit különleges, de egyszerű burkolattal és szúróvilágítással emelhetünk még jobban ki.

Képgaléria – Ha sok családi fényképünk, esetleg grafikánk van, kiállíthatjuk őket a lépcső melletti falon. Így mikor a lépcsőn közlekedünk, mindig megcsodálhatjuk ezeket a kincseket. A legszebb összhatást az kelti, ha egyforma keretben, egyforma stílusban, és színekben kerülnek fel a képek a falra.

Növények – A növények elhelyezése a lépcső közelében nagyon elegáns megoldás. Akár kisebb csoportokat is létrehozhatunk belőlük, kisebb nagyobb darabokkal. A növénycsoportok a csigalépcsők tökéletes kiegészítői lehetnek.

Lépcsőfokok formája – A lépcsők tervezésénél nem muszáj sablonosan, egyenes fokokkal gondolkodnunk, ha a ház stílusába belefér az ettől való elrugaszkodás. Az íves fokok elegánssá és klasszikussá, a különleges geometrikus megoldások modernné tehetik lépcsőnket.