Roló vagy raffroló? Hogyan árnyékoljunk divatosan?

Roló vagy raffroló? Hogyan árnyékoljunk divatosan?

Mi a különbség a roló, raffroló, római roló, függönyroló között?

Mi a roló?

A roló klasszikus jelenség. Egy speciális műanyag bevonatú textil anyagból készül és egy rúdra tekeredik fel. A rúdra feltekeredését elősegítheti egy láncos mozgató vagy éppen egy rugós rendszer, de akár automatizált formában is kapható.

Mi a raffroló?

A raffroló viszont függönyanyagból készül és hajtásokat képezve lehet felhúzni, így dekorálva az ablakot. A római roló, függönyroló a raffroló szinonimái. Igazából pont ugyanazt jelentik. Ennek a megoldásnak az az egyik előnye, hogy olyan raffrolót (római roló, függönyroló) tehetünk az ablakra, amely színben, mintázatban harmonizál például a díszpárnákkal vagy épp az asztalterítővel, díszterítővel. Felhúzását a legegyszerűbb verziónál egy madzag segítségével tehetjük meg, amelyet felhúzott állapotban valahová rögzítenünk kell, hogy úgy maradjon. Ennél profibb megoldás ha a raffroló (római roló, függönyroló) mozgathatóságáról egy láncos szerkezet gondoskodik, amelynek segítségével bármely magasságban könnyedén meg tudjuk állítani a rolót és nem kell azt sehová kikötnünk, hogy megálljon.

Roló és raffroló- sötétítenek vagy lágyan áttetszőek?

Rolók esetében is választhatunk olyan alapanyagot, ami enyhén fényáteresztő, de azért ezek a változatok is meglehetősen gátolják nem csak a belátást, de a kilátást is. A raffroló esetében választhatunk olyan anyagot, amely fényáteresztő, olyat, ami sötétítő, de akár blackout anyagból is elkészíthető. A rolók esetében is létezik teljesen fényzáró verzió, úgynevezett blackout.